GYIK

Gyakori kérdések a szakma rejtelmeiről, illetve a műbútorkészítés és a bútor restaurálás, felújítás során felmerülő műveletekről.

GYIK gyűjtő

 • Bútor antikolás igénye esetén, ódon hatású felületkezelésben tud segíteni?

  Természetesen. Probléma nélkül megoldható a bútordarabok, kiegészítő berendezések régi hatásúvá varázsolása. Az antikolás képes akár régi, akár új bútorok számára is vintage hatást kölcsönözni.

 • Mi a politúrozás jelentése? Mit jelent a gyakorlatban a politúrozás készítése?

  Asztalosként növényi és állati eredetű viaszok, gyanták alkoholos oldatát, azaz politúrt használok a bútorok bevonására, elsősorban a felület fényesítése céljából. Lehetséges elhasználódott, megkopott felületeken a politúrozás javítása, felújítása is a faanyag színének felfrissítésére, illetve az erezet kihangsúlyozására. A fa politúrozás fortélyai a hagyományos asztalosipari kézi famegmunkálásig nyúlnak vissza. Ennek hagyományát munkám során igyekszem megőrízni. A fekete felület politúrozás egy igen kényes művelet, de természetesen van rá lehetőség.

 • A mai fafaragás módszereivel van lehetőség régi felületet megmunkálni, újjá varázsolni?

  A fa faragvány készítés eltűnőben lévő kézműves foglalkozás. A fafaragás munka minősége hűen tükrözi az adott szakember elhivatottságát a munkája iránt. A díszítő fafaragás olykor megsérül, korából adódóan veszít régi fényéből. Felújítási igény esetén számíthat rám.

 • Az aranyozás, ezüstözés technikája alkalmazható sérült felületek esetén is?

  Igen. A két eljárás elsősorban restaurált képkeretek és bútorok felületi javításakor merül fel fényes vagy matt kivitelben, de díszítő folyamatok révén új bútor esetén is bevált módszernek minősülnek.

Megbízható restautátort keres?

Kérdése van? Keressen bizalommal!